Fordeling af vederlag

Vi fordeler hvert år millioner af kroner i vederlag til rettighedshavere. Systemet bag fordelingen er ren matematik, som gør os i stand til at sende pengene videre til de rigtige forfattere, journalister, komponister og udgivere.

Sådan fungerer det

  1. Kunderne betaler for brugen. Vi indgår kopiaftaler med det professionelle Danmark, som gør det muligt at kopiere i landets klasselokaler, institutioner og på kontorer.
  2. Kunderne indsender deres kopier. Vi modtager hvert år dokumentation for 50 mio. kopierede sider fra vores kunder. Disse kopier udgør den stikprøve, som vi fordeler på baggrund af.
  3. Vi behandler kopierne. Vores researchere registrerer kopierne og alle de rettighedshavere, der har skabt de originale værker.
  4. Systemet beregner. Årets stikprøve indgår i beregningsmodellerne sammen med historiske kopieringsdata, der går helt tilbage til 1997. På baggrund af disse data beregnes, hvem der skal have vederlag og vederlagenes størrelse. Det er det, vi kalder årets fordeling.

I 2024 fordeler vi 490,6 mio. kr. til mere end 74.000 rettighedshavere

Individuel og kollektiv fordeling

Vi er specialister i individuel fordeling – dvs. fordeling direkte til lige præcis den forfatter, komponist, udgiver eller anden rettighedshaver, der står bag det værk, der er blevet kopieret. I 2023 blev 96,7 % af alle midler fordelt individuelt.

På uddannelses-og sogneområdet udbetaler vi individuelt, mens vi på erhvervsområdet udbetaler kollektivt.

Kollektiv fordeling betyder, at vi fordeler vederlagene til de medlemsorganisationer, som repræsenterer rettighedshavere på tekst- og nodeområdet. Det gør vi, fordi vi ikke har noget fordelingsgrundlag at fordele vederlaget individuelt ud fra. Derfor kalder vi også disse vederlag for ‘ufordelbare midler’.

En del af vores kollektive midler bliver omfordelt til lignende områder, hvor der fordeles individuelt – fx bliver midler fra børnehaver og vuggestuer omfordelt til grundskoleområdet.

Læs mere om principperne bag kollektiv fordeling og ufordelbare midler nedenfor.

Det er ren matematik

Det lyder nok lidt nørdet – og det er det også. Vores fordelingssystem består nemlig af komplicerede algoritmer, beregninger og ren matematik.

Hvert år modtager vi ca. 50 mio. kopisider, som udgør den meget store stikprøve, vi bruger til årets fordeling. Stikprøven står dog ikke alene. Den bliver sammenholdt med data fra vores database med registreringer helt tilbage fra 1997. Dermed er vi i stand til meget præcist at forudsige et værks kopieringscyklus.

Vederlaget for hvert enkelt værk deles mellem autorer og udgivere med 50 % til hver. Autorer er en samlet betegnelse for forfattere, journalister og komponister.

Fordelingssystemet beregner med 95 %’s nøjagtighed, hvilke forfattere, journalister, udgivere og komponister der er blevet kopieret – og dermed skal have et vederlag.

Stikprøven: Sådan får vi vores data
Hvert år fortæller udvalgte skoler og uddannelser os, hvad de kopierer i et helt skoleår. Det samme gør kirker og sogne i udvalgte perioder.

De data bruger vi til at registrere, hvor mange sider og eksemplarer hvert enkelt materiale er blevet kopieret i.

Vores team af researchere registrerer hver enkelt side – helt ned i detaljen – så alle forfattere, journalister, komponister og udgivere kommer med.

Faktor
Når vi registrerer kopierne, så tager vi højde for, at visse genrer og medier udløser en særlig faktor. Udløser et værk en ‘faktor 5’, så tæller én kopieret side som 5 kopisider, når vi beregner vederlaget.

  • Lyrik, noder og sangtekster udløser ‘faktor 5’.
  • Analoge kopier af aviser udløser ‘faktor 3’.

Brug for hjælp?

Ring: 3544 1493 – Hverdage 9.00-15.00
Skriv: kontakt@tekstognode.dk