Beskyt dine værker

Brug vores standardformuleringer og logoer i din kommunikation, og gør det klart, hvordan der må kopieres fra dine værker.

Som udgangspunkt gælder vores aftaler og de regler for kopiering, der knytter sig til dem, altid for dit værk. Men nogle gange kan det være en god ide at skrive eksplicit, at det faktisk er vores aftale, der er gældende.

Nedenfor kan du finde en række standardtekster tilpasset forskellige værkstyper, som du kan indsætte i dine udgivelser, og som hjælper dig til at beskytte dine værker, som du ønsker.

Vær opmærksom på:

  1. Du kan ikke forbyde, at man kopierer fra dine værker (engangsmateriale undtaget) på undervisningsområdet. Det forhindrer aftalelicensen. Men se her, hvilke andre muligheder du har.
  2. Du kan altid vælge at stille materialet – eller dele af det – frit til rådighed ved at skrive eksplicit, at det er ’Fri kopi’.
  3. Du må ikke opfordre til indsendelse af dine kopier. Læs mere nederst på siden.
  4. Du skal også forholde dig til kopiering, hvis du udgiver dine værker digitalt.

Formuleringer, du kan bruge

Undlad at opfordre til indsendelse af kopier

Din primære rolle som rettighedshaver er udelukkende at gøre opmærksom på, om og hvordan der må kopieres fra dine værker. Derfor skal du som rettighedshaver helt afholde dig fra at kommunikere til skolerne om indsendelse af kopier. Det er udelukkende Tekst & Nodes rolle.

Ændring af vores registreringspraksis betyder, at Tekst & Node kan frasortere materiale i registreringsprocessen, hvis rettighedshaveren bag aktivt har opfordret til at indsende kopier.

En opfordring kan være:

  1. en angivelse på den enkelte side af, at den skal indsendes ved kopiering.
  2. en angivelse i kolofon el. lign. af, at kopier skal indsendes (trykte værker).
  3. en angivelse på en hjemmeside af, at kopier skal indsendes (digitale værker).
  4. generelle opfordringer til indsendelse (sociale medier, blogs, nyhedsbreve, reklamemateriale, licensbetingelser m.m.).

Ændringen gælder for alt materiale, der er indsamlet efter 1. august 2022. Læs mere i nyheden her.

Særligt om digitale udgivelser

Udgiver du en hjemmeside eller et digitalt læremiddel? Så er det særligt vigtigt, at du forholder dig til, hvordan man må kopiere fra dit materiale, samt hvordan du krediterer bidragyderne.


Hvordan må man kopiere fra din udgivelse?
Der gælder forskellige regler, alt afhængigt af om dine materialer er frit tilgængelige eller kun kan tilgås via abonnement eller køb.

Alle bidragsydere skal krediteres

Det er vigtigt, at du krediterer alle bidrag til dit materiale, både tekster og billeder. På den måde hjælper du os med at identificere rettighedshaverne og sikrer, at de får vederlag ved kopiering. 

  • Hvis der er tale om forskellige tekstforfattere og fotografer/illustratorer, så angiv dette ved de enkelte bidrag.
  • Hvis der er tale om en enkelt forfatter eller en samlet forfattergruppe, der har udarbejdet alt materialet i fællesskab, så er det nok at notere det ét sted i materialet, fx i en kolofon på forsiden af dit materiale. Husk, at det skal være muligt at finde oplysningerne uden at logge ind eller købe materialet.

Vigtigt med tilladelse
Husk, at du ikke må bruge andres materiale uden at have spurgt om lov først. Alt, hvad du finder på internettet, er som udgangspunkt ophavsretligt beskyttet. Dette kan fx være bogforsider, digte, noveller eller sange. Har du fået tilladelse til at bruge andres materiale, så angiv dette sammen med krediteringen af ophavspersonen.

Brug for hjælp?

Ring: 3544 1493 – Hverdage 9.00-15.00
Skriv: kontakt@tekstognode.dk